En av de vanligaste argumenten förespråkare av kalhyggesbruket har mot hyggesfria metoder är att det är alldeles för dyrt och att det inte går att använda de konventionella skogsmaskinerna. Det säger Rebecka le Moine, riksdagspolitiker för Miljöpartiet som tillsammans med Per Bolund och flera partikamrater från Örebro län och Laxå kommun besökte Tiveden och ville lära mer om naturnära skogsbruk.
Peter Arne, Finnerödja Skogstjänst, slår på ett övertygande sätt hål på myten om att det krävs små maskiner för hyggesfritt skogsbruk, när han svarar: ”Nej, vi använder samma maskiner. Det är stora skördare som orkar ta träd på ett till två ton.” Minuterna innan har gruppen fått se Bengt fälla och kvista flera stora granar med skördaren. Tydligare än så kan det knappast bli.
”Men hur är det med kostnaden då, undrar Rebecka.
”Kostnaden för avverkning är ungefär lika stor oavsett om du använder kalhyggesmetoder eller det naturnära skogsbruket, fortsätter Peter. Ofta jämförs bara slutavverkningen, som kostar ca 100 kronor per kubikmeter för kalhyggesbruk och 170 kronor per kubikmeter med naturnära skogsbruk. Men i det första alternativet ska ju också kostnaden för gallringar räknas med om det ska bli en rättvis jämförelse och då blir slutsumman för avverkningen ungefär den samma, alltså 170 kr per kubikmeter.”